Edukativne igre za decu

Body: 

Edukativne igre za decu su sve one igre koje podstiču ili vežbaju neku sposobnost. Kada govorimo o edukativnim društvenim igrama, one osim edukativne uloge imaju za cilj da zabave i učine druženje intezivnijim. Edukativne igre za decu su raznovrsne i ima zaista dosta dobro osmišljenih „mozgalica“. Da li ćete izabrati neki logički izazov, strateški orjentisanu društvenu igru ili neku istorijsku sagu, na primer, zavisi od vaših afiniteta. Ono što je sigurno, jeste da ćete kroz igru moći da vežbate motoričke i logičke sposobnosti, da se učite strpljnju, planirate svaki potez unapred, taktizirate i sve to radite na veoma kreativan i zabavan način.
Ovakve igre mogu da budu izuzetno korisne deci u formativnom razvoju, ali i ljudima koji su zašli u treće doba, a imaju poteškoća sa pamćenjem, kako pokazuje jedna studija. Igranjem podstičete moždanu aktivnost, pa ovaj vid zabave u slobodno vreme postaje, zapravo, korisna i svrhishodna aktivnost.

Društvene igre, kao što im samo ime kaže, služe da zbliže i zabave grupu igrača ili društvo. Još od Monopola i Rizika, sada već tradicionalnih društvenih igara koje prepoznaju ljudi širom sveta, igre nadahnjuju ljude i vode ih ka njihovoj suštini – a svaki čovek je u svojoj prirodi Homo Ludens. Duboko poštujući igru svaki igrač će razumeti tu posvećenost igri i dostojanstvenog protivnika. Društvene igre podrazumevaju jednu široku skupinu igara koje krase različiti atributi dopadljivi različitim tipovima igrača. Tako ćete čuti da postoje strateške, tematske, edukativne, kartične, zabavne, taktičke…igre. Ipak, ono što im je zajedničko svima je da čine igrača
ispunjenim i zaokupljenim neko vreme. Kada se igrate želećete pobedu isto tako jako kao i u stvarnom životu, naprezaćete svoje sive ćelije kao da vam od toga život zavisi, a satisfakcija vam je što suroviji poraz protivnika. I, ukoliko je igra dobra, vraćaćete se uvek iznova starom znancu.
Verovatno je većina vas bar jednom u životu igralo neku društvenu igru. Da li je to neka igra sa kartama, Čoveče ne ljuti se ili neka on-line igrica svi ste se sreli sa čarobnim svetom društvenih igara. I morate priznati da ste se nervirali, osmišljavali stotinu strategija i trošili sate i sate u igri, a da vam nakon takvog iskustva jedino ostaje osećaj zadovoljstva. Zato, pustite Čoveka da se igra!